Sate turistice

 

IrestiIREŞTIVeţi descoperi în acest sat un aspect mai puţin întâlnit în activitatea olarilor de la noi. Olarii din Ireşti confecţioneaza atât vase de ceramică neagră nelustruită, cu scop utilitar, cât şi vase de ceramică roşie simplă şi smălţuită. Ei continuă să-şi prezinte marfa în toată Vrancea, precum si în satele din preajma Galaţilor şi Brăilei.

 

 

 

Podgorii in Jaristea

JARIŞTEA Recomandăm turistului să se oprească în acest sat, fiind renumit pentru culturile sale de vită de vie şi menţinerea unor vechi obiceiuri şi deprinderi legate de viticultură.

NEREJU Cu toate că este satul cel mai îndepărtat al Vrancei, este de neconceput să ajungeţi pe meleaguri vrâncene şi să nu poposiţi şi în Nereju; el păstrează în forme autentice numeroase aspecte de cultură şi civilizaţie populară şi, în acelaşi timp, este supus unor înnoiri prin care trece toată Ţara Vrancei. Nereju este larg cunoscut şi datorită faptului că în 1927 echipele sociologice conduse de profesorul Dimitrie Gusti au întreprins acolo o aprofundată investigaţie sociologică. Alături de numeroasele aspecte de cultură populară tradiţională ce pot fi văzute în Nereju, vă sugerăm să mergeţi la creatorii populari de maşti cu un talent excepţional, precum şi la făuritorii de vase pirogravate, vase specifice odinioară activităţii meşteşugarilor vrânceni.

TulniciTULNICI Una dintre cele mai pitoreşti comune vrâncene situate în inima munţilor Vrancei, păstrează aspectele caracteristice ale aşezării vechi vrâncene, precum şi ale arhitecturii populare în lemn. Din această comună se ajunge uşor în Munţii Vrancei, unde se menţin aspectele caracteristice ale activităţii pastorale în zona montană. Interiorul caselor ţărăneşti din Tulnici păstrează până în prezent amenajarea în maniera moştenită de la generaţiile mai în vârstă, femeile realizând şi acum piese textile de interior ce trebuie situate printre cele mai izbutite piese de artă populară românească.

 

Femei din Tulnici

 

 

SPULBER Între creaţiile originale care se mai păstrează în Vrancea se numără şi vechile instrumente muzicale populare, inclusiv buciumul. Recomandăm sa vă opriţi şi la creatorii populari vrânceni care continuă să se ocupe şi în prezent cu confecţionarea de buciume, instrument popular românesc, care, după cum este binecunoscut, are o largă răspândire în zonele montane ale patriei noastre. Comuna este vestită şi prin formaţia muzicală de fluieraşi şi buciumaşi.

MERAUn popas în localitate oferă prilejul de a se cunoaşte cu deosebire meştesugul prelucrării lemnului şi ocupaţiile legate de lucrul la pădure şi transportarea lemnelor.

NEGRILEŞTI

Este una dintre aşezările deosebit de pitoreşti ale Vrancei, cu arhitectură tradiţională bogată. În Negrileşti se menţine meşteşugul sculptatului în lemn.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tău! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

© Fundaţia "Zi deschisă"
Free joomla 1.7 templates by Hostgator