Vintileasca, acoperişul lumii

Dacă poposiţi în Vrancea vreodată, şi timpul vă va permite, nu ezitaţi să vă opriţi şi să urcaţi în munţi, spre Vrancea arhaică şi plină de poveste. Căutaţi comuna Vintileasca, o reală bucurie pentru cei care o descoperă, un loc unde natura se desfăşoară maiestuoasă de jur împrejur, iar viaţa localnicilor, atât de liniştită dar atăt de bogată, nu vă va lăsa indiferenţi. 

 

Situată în ţinuturile Râmnicului Sărat, în Depresiunea Neculele, Vintileasca este cunoscută pentru pădurile sale de brad, schitul care străjuie întinderile Vrancei de pe vârful muntelui Muntioru, Lacul fără fund, dar şi pentru locuitorii săi, pricepuţi şi harnici, care îşi păstrează din tată în fiu obiceiurile, portul naţional, precum şi tradiţiile strămoşeşti, credinţa lăsată din străbuni, ortodoxismul. VintileascaVintileasca este unul din locurile în care valorile morale şi spirituale se păstrează, un loc care vorbeşte despre viaţă, despre puterea omului de a stăpâni şi a cunoaşte. O lume naturală unde simţi că pământul este o parte din tine. Oamenii locului au păstrat o identitate culturală proprie bine delimitată, asigurată de coordonatele spirituale ale poporului român: credinţa, limba, folclorul cu obiceiurile şi tradiţiile specifice care dăinuiesc de veacuri, meşteşugurile ce se mai practică şi astăzi, transmise din generaţie în generaţie.

Vă recomandăm să alegeţi o zi de duminică sau o zi de sărbătoare pentru a vizita zona; îndrăzniţi să bateţi la porţile din sat şi nu veţi regreta; în interiorul unora dintre case se mai păstrează, încă, scoarţele şi ştergarele ce împodobesc odaia curată; în atelierele meşterilor populari găsiţi cătrinţe, cămăşi, betele, bundiţe, costume tradiţionale, războaie de ţesut, măşti, etc.

Deşi zona este naturală şi sălbatică este în acelaşi timp uşor accesibilă. Lăsaţi în urmă hotelurile înstelate, restaurantele cu pretenţii şi căutaţi-vă o gazdă în sat sau un loc în care să vă puneţi cortul.

Începeţi această aventură cu o noapte sub cerul liber, un cer cum n-aţi mai văzut vreodată; a doua zi porniţi hai hui să descoperiţi povestea locurilor, vorbiţi cu oamenii, contemplaţi (că aveţi ce!)şi „furaţi” imagini pentru o viaţă.

Alexandru Vlahuţă în „România pitorească”despre aşezarea Vintileasca, cândva Neculele: ,,abatem la stânga şi urcăm pe podişuri verzi, înecate de soare, căsuţe albe, rari, încep să se ivească pe trâmba de fâneaţă, uşor înclinată pe spatele rotund al muntelui, de sus, bisericuţa de lemn priveşte în vale peste micile gospodarii împrăştiate pe întinsul tăpşan. E satul Neculele aşternut în lumina, în zarişte largă si in miros de flori'. Aici trăiesc oameni care îşi păstrează în sufletele lor moştenirile din străbuni, nişte oameni simpli şi totuşi atât de nobili în îndeletnicirile lor."

 

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro .
Conţinutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tău! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

© Fundaţia "Zi deschisă"
Free joomla 1.7 templates by Hostgator